Maak jij je zorgen over het overgewicht van je paard?

Verontschuldig jij je steeds voor dat je paard wel wat aan de dikke kant is? Heb je al diverse dieetvoeren geprobeerd maar blijft je paard te dik? Zit je met je handen in je haar omdat je paard dik lijkt te worden van lucht en je niet meer weet wat je nog meer kan proberen? Dan kan ik je helpen met mijn Gezond Gewicht-traject.

paard overgewicht

Herken jij de volgende problemen?

 • Je maakt je zorgen omdat je paard steeds dikker wordt
 • Je paard lijkt dik te worden van lucht
 • Je paard is al meerdere keren (bijna) hoefbevangen geweest
 • Je paard is insulineresistent
 • Je paard is al snel buiten adem en heeft een slechte conditie
 • Je voert al zo weinig dat je het zielig vindt en toch blijft je paard dik
 • Je krijgt regelmatig te horen dat je paard toch echt te dik is
 • Je weet dat je paard te dik is maar je krijgt het niet opgelost
 • Je paard blijft maar jeuk hebben
paard gezond gewicht

En zou je willen dat...

 • Je paard op goed gewicht is
 • De spijsvertering en stofwisseling van je paard goed werken
 • Je je minder zorgen maakte over je geliefde maatje
 • Je weer van het rijden kan genieten
 • Je je paard weer eens een beloning kan geven
 • Je niet overal alert op hoeft te zijn
 • Je niet bang hoeft te zijn voor hoefbevangenheid
Wanneer een paard dik lijkt te worden van lucht is er vaak sprake van een onderliggend stofwisselingsprobleem, of bijvoorbeeld veel te rijk ruwvoer. Tijdens het Gezond Gewicht-traject gaan we zoeken naar de oorzaak van het overgewicht van je paard en deze behandelen. Supplementen kunnen mooie ondersteuning zijn bij het af laten vallen, maar met alleen supplementen ga je het meestal niet redden.
Dit traject is geschikt voor paarden met overgewicht en de klachten die daaruit voortkomen. Je kunt dan denken aan insulineresistentie, EMS, hoefbevangenheid en jeuk, maar op de lange termijn is overgewicht een nog grotere belasting voor de gezondheid van je paard. Ook als je paard gewoon 'te dik' is gaat dit traject je helpen.


Wat gaan we niet doen?

- Je paard te weinig ruwvoer geven. Ook een paard met overgewicht moet genoeg ruwvoer krijgen, maar daarin zullen we wel naar de kwaliteit, vorm en manier van het voeren kijken of hier verbetering te behalen valt.

- Je paard op een crashdieet zetten. Te snel afvallen kan leiden tot bloedvervetting, hyperlipemie, en dit kan dodelijk zijn. Het doel is dus niet om je paard zo snel mogelijk af te laten vallen maar om dit op een gezonde manier te doen- Je paard op een kale wei zetten. Juist kort gras is verraderlijk omdat er vaak veel suiker in zit, en daarnaast vergroot het ook de kans op zand in de darmen.

- Je paard te weinig of helemaal niet meer bijvoeren. Juist een tekort aan mineralen kan ervoor zorgen dat je paard overgewicht krijgt, dus het voorzien in mineralen is essentieel.

- Je paard dieetvoeren geven waar hij of zij kilo's per dag van moet krijgen. Less is more, we gaan kijken hoe we je paard zo minimaal mogelijk kunnen voeren maar er wél voor zorgen dat er in de mineralenbehoefte voorzien wordt.

- Je paard onnodig veel supplementen geven. Ik geloof erin dat de basis op orde moet zijn, en dat je met een goede basis en geduld vaak al een heel eind komt.


Wat gaan we wel doen?

- Het ruwvoer(management) van je paard onder de loep nemen en kijken of dit wel past bij een paard met overgewicht.

- De bijvoeding onder de loep nemen om te bepalen of je paard niet veel meer binnenkrijgt dan hij of zij nodig heeft.

- De juiste kruiden voor je paard uitmeten die de werking van de stofwisseling en spijsvertering bevorderen.

- De huisvesting en het management onder de loep nemen om te kijken of hier nog iets te optimaliseren valt.

- De intensiviteit van je training beoordelen en kijken of dit genoeg is om je paard af te laten vallen. Het kan dus nodig zijn dat je meer met je paard aan de slag gaat

- Zoeken naar de onderliggende oorzaak van het overgewicht, en of je paard wel echt te dik is of vooral afvalstoffen vasthoudt.

nienke verbunt

Het traject bestaat uit...

 • Half jaar 1 op 1 begeleiding
 • Iedere 2 maanden een gewichtsbeoordeling op locatie
 • Iedere 2 maanden een voer- en kruidenmeting
 • Iedere 2 maanden een energetische healing
 • 1x ruwvoeranalyse + advies ruwvoer
 • 1x reading met de biotensor
 • Advies rondom trainingsintensitiviteit 
 • Advies qua verbeteringen in het management/de huisvesting
 • Ondersteuning via WhatsApp
 • Mijn e-book 'Help! Mijn paard is te dik'
 • Toegang tot mijn online cursus Voer je Paard Optimaal twv €69

          Na dit traject...           

 null
gezond gewicht traject

...is je paard afgevallen

Na het volgen van dit traject gedurende een half jaar is je paard afgevallen. Ik help je om in kaart te brengen welke factoren meespelen in het overgewicht van je paard en hoe je deze op kunt lossen. We gaan de omstandigheden rondom je paard optimaliseren om je paard op een gezonde manier af te laten vallen.

 null
paard overgewicht

...weet je waar je op moet letten

Tijdens het traject bepaal ik wat bij jouw paard te aspecten zijn die bijdragen aan het overgewicht, en hoe je deze oplost. Deze oplossingen en deze kennis zullen je ook na het traject nog verder helpen doordat je houvast hebt waar je op moet letten.

 null
gezond paard

...hoef je je geen zorgen meer te maken

Doordat je paard op een gezond gewicht is hoef jij je niet meer zo druk te maken over problemen als hoefbevangenheid. Je hoeft niet meer steeds met het schaamrood op je kiezen te vertellen dat je paard 'eigenlijk wel een beetje te dik is hoor' als er een behandelaar bij je paard komt. Je ligt niet meer wakker met zorgen over je te dikke paard, waardoor je meer uit je dag en jezelf kan halen.

afval traject

Hoe werkt het traject?

Wanneer je interesse hebt in het Gezond Gewicht-traject kun je via mijn webshop het traject aanschaffen of via onderstaande knop een kennismaking via Zoom inplannen als je eerst even wil overleggen over je situatie. Tijdens deze kennismaking krijg je dus nog geen advies, dit is enkel om te kijken of ik de juiste persoon voor jou en je paard ben.


Als je instapt in het traject zal ik contact met je opnemen om de eerste afspraak te plannen waarna het half jaar in gaat. Ik kom dan bij jouw paard langs waarbij we een nulmeting zullen doen. Ik maak foto's van je paard, beoordeel de conditie en meet de omvang van je paard met een meetlint. Deze metingen zal ik iedere 2 maanden bij je op locatie doen. Ik zal dan ook een voermeting doen. Je krijgt via de mail een verslag van mijn bevindingen en aanbevelingen. Ook zal ik tijdens dit bezoek het ruwvoer wat je paard krijgt meenemen om een ruwvoeranalyse te doen.


Gedurende het half jaar durende traject kom ik 3 keer bij jou en je paard langs om de voortgang te bespreken. Tussendoor mag je me altijd vragen stellen via WhatsApp.

nienke verbunt
€ 375,-
€ 275,-

Half jaar traject

Wil jij het komende half jaar met mij je paard aan te laten komen? Dan kun je via mijn webshop het traject bestellen, of een kennismaking inplannen om te kijken of we een goede match zijn. 


Reiskosten en de kosten van de geadviseerde voeding en kruiden zitten niet bij deze prijs inbegrepen als je op de webshop besteld. Die komen er dus nog bovenop als betaalverzoek na de bezoeken op locatie. Ik reken voor ieder bezoek op locatie 30 cent per kilometer vanaf postcode 5035 (Tilburg). In overleg is termijnbetaling ook mogelijk, stuur hier dan even een mail over naar info@paardoptimaal.nl

Ik kan het ruwvoer van mijn paard niet veranderen. Is dat een probleem?

Dat je het ruwvoer niet kunt veranderen hoeft geen probleem te zijn om mee te doen aan dit traject. We kunnen nog steeds een heel aantal omstandigheden wel optimaliseren. Wel is het zo dat wanneer het ruwvoer dat je paard krijgt echt te rijk is, dit wel invloed gaat hebben op de mate waarin je paard af kan vallen. We kunnen alle andere omstandigheden tijdens het traject op orde hebben, maar als jouw paard dagelijks kilo's aan hooi krijgt wat rijk is aan suiker en energie zal dit het afvalproces vertragen, en zal het moeilijker zijn om zo'n paard in een negatieve energiebalans te krijgen. Dat kan dus bijvoorbeeld betekenen dat je meer moet trainen dan dat nodig zou zijn als het ruwvoer wel aangepast kan worden.

Moet mijn paard van de wei af?

Het is wel mijn visie dat het voor de meeste paarden met overgewicht niet de beste optie is om de hele dag of 24/7 op een wei te staan. Natuurlijk speelt hierin meer mee, zoals de kwaliteit van het weiland en wat de alternatieven zijn. Als er bij jou op stal alleen maar keuze is tussen buiten op de wei of binnen op stal, dan heb ik liever dat je je paard op de wei zet. Het is echter wel zo dat gras vaak rijk is aan voedingsstoffen, zeker tijdens bepaalde periodes in het jaar, en dan kan het het afvalproces wel vertragen als je paard de hele dag door suikerrijk gras aan het eten is.

Ik heb al zoveel geprobeerd, waarom zou dit wel werken?

Tijdens mijn traject kijk ik holistisch naar je paard. Ik ga geen symptomen bestrijden met ongezonde supplementen of onverstandige dingen adviseren als het ruwvoer halveren. Ik wil weten waarom jouw paard overgewicht heeft, en vanuit daar naar de oplossing gaan zoeken. Naar mijn mening is overgewicht iets wat holistisch bekeken moet worden omdat het vaak een combinatie is van te weinig beweging, te veel of niet passende voeding, niet-passende huisvesting, niet-passend voermanagement, een onderliggend gezondheidsprobleem etc. Wanneer je maar een of twee van deze aspecten gaat aanpakken kom je er meestal niet, en als eigenaar weet je vaak niet meer waar je het nu zoeken moet. Dan is het fijn als er iemand objectief mee kan kijken. Ook het uitmeten van voeding is absoluut van toegevoegde waarde, want zo weet je dat je paard binnenkrijgt wat hij nodig heeft en niet meer dan dat.

Wat gebeurt er bij een bezoek op locatie?

Tijdens het eerste bezoek ben ik vooral erg benieuwd naar jouw paard. Voorafgaand aan het eerste bezoek zal ik je al een vragenlijst sturen waarin je alle informatie over je paard kan delen zodat ik voorbereid bij je op locatie kom. Ik wil natuurlijk alles over je paard weten, en wat je al gedaan hebt om je paard af te laten vallen. Ik ben benieuwd hoe je paard gehuisvest staat en wil dit dus ook graag zien, net als het ruwvoer en de eventuele weides. Ook wil ik precies weten wat je paard te eten krijgt, en als je het fijn vindt kan ik dit voer ook meten later. Dan halen we je paard erbij en ga ik de conditie beoordelen. Het is fijn als je paard schoon en droog is hiervoor, en we bij slecht weer binnen kunnen staan met goed licht. Ik maak foto's van je paard, doe een nulmeting met een meetlint en zal hem of haar afvoelen om de conditie te beoordelen. Daarna ga ik het juiste voer en kruiden voor je paard uitmeten met de biotensor. Tot slot geef ik je paard nog een energetische healing.

Is mijn paard geschikt voor dit traject?

Als jouw paard overgewicht heeft is hij of zij geschikt voor dit traject. De mate waarin maakt dan niet zoveel uit, als jij maar een wens hebt om je paard af te laten vallen. De kennismaking is dan vooral ook om te kijken of het tussen ons klikt. We gaan toch een half jaar samenwerken en dat doe ik toch graag met mensen waar ik een goed gevoel bij heb. Het is voor mij ook belangrijk dat je als eigenaar wel bereid bent mijn adviezen op te volgen. Wat niet kan, kan niet, maar het beste resultaat zal wel alleen behaald worden als mijn adviezen opgevolgd worden. Is dat niet zo, dan kan ik ook niet garant staan voor een goed eindresultaat. Ga ook niet zomaar iets anders geven buiten mijn advies om zonder dit met mij te overleggen.

Mijn paard is geblesseerd, heeft dit traject dan wel zin?

Wanneer je paard geblesseerd is en daardoor beperkt kan bewegen zou ik je eerst even focussen op het herstel van de blessure. Beweging is een belangrijk onderdeel van afvallen, en wanneer dat niet mogelijk is kan dat het lastig maken. Je kunt dan beter een voedingsadvies aanvragen om te kijken hoe we het voer van je paard op dit moment aan kunnen laten sluiten bij zijn behoefte, en dan kunnen we het overgewicht aan gaan pakken wanneer de blessure hersteld is.

Ik kan de bijvoeding van mijn paard niet aanpassen, is dat een probleem?

Het kan zijn dat alle paarden op stal dezelfde brok krijgen en dat er geen mogelijkheid is om hier vanaf te wijken. Op veel stallen kan wel met bakjes gewerkt worden, maar als dat bij jou niet zo is zal het lastig worden de bijvoeding aan te passen. Wanneer je paard dagelijks een of meerdere kilo's muesli of sportbrok krijgt waar veel suiker en zetmeel in zit betekent dat wel dat je dat er ook allemaal weer af moet trainen en dat jij en je paard dus harder zullen moeten werken om in een negatieve energiebalans te komen. Het kan dus wel, maar het zal niet zo effectief zijn als wanneer je de bijvoeding wel aan kan passen.