nienke verbunt

Over mij

Mijn naam is Nienke en binnen mijn bedrijf Paard Optimaal ben ik werkzaam als holistisch voedingsadviseur. Naast voedingsadvies bied ik ook readings en healings aan, en heb ik ook een online cursus over paardenvoeding. Ik ben al zolang als ik me kan herinneren gek op paarden, en ook als jong meisje vond ik het al super interessant om alles over paarden te leren en verslond ik het ene boek na het andere over paarden. Die leergierigheid is nooit meer weggegaan, en ook nu ben ik nog dagelijks meer over paarden aan het leren om ze zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Mijn voedingsadviezen meet ik uit met een biotensor, een meetapparaat waarmee ik energetisch contact maak met jouw paard om de juiste voeding en kruiden uit te meten. Ik zie keer op keer hoeveel invloed de juiste voeding voor paarden heeft, en daarnaast zie ik ook veel eigenaren die door de bomen het bos niet meer zien in wat ze hun paard nou moeten voeren. Er is zoveel keus, maar de voeren bij jouw lokale voerleverancier zijn lang niet allemaal gezond voor je paard.

Met Paard Optimaal, waar dit Gezond Gewicht-traject onderdeel van is, is mijn missie om paardenwelzijn in Nederland te verbeteren. Dat doe ik door de diensten die ik aanbied, maar vooral ook door kennis te delen met paardeneigenaren zodat er over het algemeen meer bewustzijn komt over wat paarden nodig hebben om gezond en blij te zijn. Ik vind dat alle paarden het verdienen om op z'n minst in hun basisbehoeften te voorzien te worden en op een fijne manier met mensen om te mogen gaan en te werken waarin het paard op #1 staat.

Omdat ik onder mijn klanten veel paarden met zowel onder- als overgewicht tegenkwam wilde ik meer voor deze paarden doen. Te snel aankomen of afvallen is niet gezond voor een paard, dus dit zijn processen die tijd kosten. Daarom heb ik ervoor gekozen om voor deze paarden een half jaar traject aan te bieden zodat ik jou en je paard op een rustig tempo kan helpen om aan te komen of af te vallen.

Als het gaat om paardenvoeding heb ik zelf ook best wel een reis doorgemaakt hierin. Voordat ik mijn eerste eigen paard Zenith kocht heb ik bijrijd- en bruikleenpaarden gehad. Die stonden vaak te veel op stal, kregen voordroog en een brok van stal waarvan ik niet eens weet welke het was. Langzaamaan leerde ik wel steeds meer, maar in de jaren dat ik Zenith heb heb ik meer geleerd over wat paarden nou echt nodig hebben dan in de 15 jaar daarvoor. Toen ik hem kocht kwam hij meteen op een plek te staan waar ik zelf voer moest regelen. Hierin heb ik in het begin nog wel wat foutjes gemaakt, maar ik was er al wel heel bewust mee bezig. Toen kwam hij na een paar maanden echter heel mager de winter uit, en hoeveel ik hem ook voerde: hij kwam niet aan. Ik zat met mijn handen in mijn haar, en wist niet meer wat ik moest doen om hem op gewicht te krijgen. Ik zat iedere keer tegen die ribben aan te kijken en sliep er slecht van.

Via de Paardenpodcast maakte ik kennis met HorseComplete, en leerde ik van een podcast met Jantine Steehouder ook al wat meer over wat nou gezonde voeding was. Ik bestelde voor Zenith een uitgemeten kruidenmix en een voermeting. HorseComplete werkt ook met een biotensor, dus zo maakte ik kennis met deze manier van werken. Ik was skeptisch, maar ook ten einde raad, dus het was het proberen waard. Binnen een paar weken nadat we met de kruidenmix en uitgemeten voeding waren begonnen was hij goed op gewicht - iets waar ik op dat moment al 5 maanden mee bezig was.

De gevolgen van de juiste voeding, maar zeker ook de kruiden, waren onmiskenbaar. Inmiddels weet ik ook dat Zenith zijn spijsverteringsorganen toen inderdaad helemaal niet goed functioneerden, maar daar had ik toen nog geen weet van. Met uitgemeten kruidenmixen ben ik dit gaan ondersteunen en ging het steeds beter met hem. Na de resultaten van de juiste voeding gezien te hebben wilde ik hier meer over leren, want wat was dit interessant. Zo kwam de online cursus Paardenvoeding: wat wel, wat niet en waarom? van Horse & Feel op mijn pad, en ging er een wereld voor me open. Ik volgde ook de cursus kruidenmixen uitmeten bij HorseComplete en leerde met de biotensor werken, en inmiddels ben ik al verschillende cursussen verder en blijf ik nog steeds bij leren.

nienke verbunt

Mijn visie op paardenvoeding is dat je zo dicht mogelijk bij de natuur wil blijven, dat waar paarden voor gemaakt zijn. Nee, paardenhouden is niet natuurlijk, maar waarom zouden we er niet voor kiezen om het daar waar het kan toch wel zoveel mogelijk aan te houden? Er komen steeds meer mooie, gezonde producten op de markt waar de meeste paarden het veel beter op doen dan op de kilo's krachtvoer die we ze over de jaren zijn gaan voeren en die hun systeem overbelasten.

zenith nienke

2019
Inzicht in Hoeven theoriedag - Heleen Davies


2020
Paardenvoeding: wat wel, wat niet en waarom - Horse & Feel

Kruiden uitmeten fase 1 - Horse Complete


2021
Feeding Horses Fit - Dr. Christina Fritz

Kruiden uitmeten fase 2 - Horse Complete

Cursus pijnmeting - Horse Complete

Themadag Natuurlijke voeding - Blauwe Hengst

Praktijkdag Natuurlijke voeding - Blauwe Hengst


2022

Online cursus guasha paard - Human & Horse Academy

Cursus fytotherapie voor dieren - Silverlinde

Opleiding Equine Healing Practitioner - The Horse Communicator

The Horse Inside Out - Equine Studies

Basiscursus Dierencommunicatie - Symone Ottevangers

Biotensor Cursus Online Gevorderd - Innerlijk Weten Online

Cursus Bodywork - Jolien Dalenberg Paardenfeest