Maak jij je zorgen over het ondergewicht van je paard?

Doe jij de deken van je paard liever niet af, omdat je dan geconfronteerd wordt met die ribben die toch wel erg zichtbaar zijn? Durf je eigenlijk niks met je paard te doen omdat je bang bent dat ze nog verder afvalt? Geef je al een fortuin uit aan voer waar je paard echt van aan zou moeten komen zonder resultaat? Dan is dit traject voor jou en je paard.

Herken jij de volgende problemen?

 • Je maakt je zorgen omdat je paard steeds dunner wordt
 • Je geeft een fortuin uit aan voer maar je paard komt nog geen grammetje aan
 • Je plant je hele dag om de vele voerbeurten van je paard heen
 • Je hart breekt als je paard weer bij een hooinet weggestuurd wordt
 • Je durft niks met je paard te doen uit angst dat hij nog meer afvalt
 • Je schaamt je voor hoe je paard eruit ziet terwijl je er alles aan doet om hem aan te laten komen
 • Je hebt al zoveel dingen geprobeerd maar je paard blijft maar afvallen
 • Je paard heeft schuurplekken over zijn hele lichaam van zijn deken door uitstekende botten
 • Je zit met je handen in het haar en ligt 's nachts wakker van de zorgen om je paard
gezond gewicht paard

En zou je willen dat...

 • Je paard op goed gewicht is
 • De spijsvertering en stofwisseling van je paard goed werken
 • Je je minder zorgen maakt over je geliefde maatje
 • Je weer van je paard kan genieten
 • Je weer met een blij gevoel naar je paard kan kijken
Wanneer een paard zomaar vermagerd is er vaak sprake van een onderliggend stofwisselings- of spijsverteringsprobleem. Tijdens het Gezond Gewicht-traject gaan we zoeken naar de oorzaak van de vermagering van je paard en deze behandelen. Daarnaast gaan we alles op alles zetten om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen in het aankomen op een gezonde manier met passende voeding en ondersteuning.
Dit traject is geschikt voor paarden met ondergewicht en de klachten die daaruit voortkomen. Je paard hoeft niet extreem mager te zijn om je aan te melden voor dit traject: hoe eerder je mij inschakelt hoe makkelijker het zal zijn om je paard weer op een gezond gewicht te krijgen.
Met mijn eigen Draver heb ik ook veel moeite gehad om hem op gewicht te krijgen. Dat heeft mij ook geïnspireerd om me meer in voeding te gaan verdiepen, met als resultaat dat hij nooit meer zo mager is geweest als toen. Ik weet dus heel goed hoe vervelend het is als je paard zo mager is.


Wat gaan we niet doen?

- Je paard kilo's aan krachtvoer, merriebrok of seniorenvoer geven. Dit soort voeren zitten meestal vol met ongezonde ingrediënten die de darmen van je paard verstoren: iets wat je juist niét wil. Je paard aan laten komen doe je met ruwvoer, niet met krachtvoer.

- Je paard allerlei willekeurige supplementen voor de spijsvertering geven. Er is een hoop troep op de markt die zogenaamd de darmen van je paard zou helpen maar die deze eigenlijk alleen maar verder de vernieling in helpen.

- Je paard kilo's aan voer geven iedere dag zonder daadwerkelijk te onderzoeken waarom je paard zo mager is. Een gezond paard met een passend rantsoen zal niet sterk vermageren, dus meestal is er meer aan de hand. Ik wil weten wat dat is, en dát aanpakken.

Wat gaan we wel doen?

- Het ruwvoer(management) van je paard onder de loep nemen en kijken of je paard hier wel genoeg uit kan halen en genoeg kan eten.

- De bijvoeding onder de loep nemen om te bepalen of je paard niet veel te weinig binnenkrijgt.

- De juiste kruiden voor je paard uitmeten die de werking van de stofwisseling en spijsvertering bevorderen.

- De huisvesting en het management onder de loep nemen om te kijken of hier nog iets te optimaliseren valt, en zeker ook hoe je paard in de eventuele groep ligt en hoe ruwvoer hier gevoerd wordt.

- De intensiteit van je training beoordelen en kijken of dit wel wenselijk is bij een paard in een dergelijke conditie.

- Zoeken naar de onderliggende oorzaak van het ondergewicht, en een aantal oorzaken van vermagering uitsluiten of aanpakken.

nienke verbunt

Het traject bestaat uit...

 • Half jaar 1 op 1 begeleiding
 • Iedere 2 maanden een gewichtsbeoordeling op locatie
 • Iedere 2 maanden een voer- en kruidenmeting
 • Iedere 2 maanden een energetische healing
 • 1x ruwvoeranalyse + advies ruwvoer
 • 1x reading met de biotensor
 • Advies rondom trainingsintensiteit 
 • Advies qua verbeteringen in het management/de huisvesting
 • Ondersteuning via WhatsApp
 • Toegang tot mijn online cursus Voer je Paard Optimaal twv €69

          Na dit traject...           

 null
gezond gewicht traject

...is je paard aangekomen

Na het volgen van dit traject gedurende een half jaar is je paard aangekomen en zijn eventuele spijsverteringsproblemen die de opname belemmerden verbeterd. Ik help je om in kaart te brengen welke factoren meespelen in het ondergewicht van je paard en hoe je deze op kunt lossen. We gaan de omstandigheden rondom je paard optimaliseren om je paard op een gezonde manier aan te laten komen.

 null

...weet je waar je op moet letten

Tijdens het traject bepaal ik wat bij jouw paard de aspecten zijn die bijdragen aan het ondergewicht, en hoe je deze oplost. Deze oplossingen en deze kennis zullen je ook na het traject nog verder helpen doordat je houvast hebt waar je op moet letten en waarop je al kan anticiperen.

 null
gezond paard

...hoef je je geen zorgen meer te maken

Doordat je paard op een gezonder gewicht is hoef jij je niet meer zo druk te maken wat ongemerkt vaak ontzettend veel energie kost. Je hoeft je niet meer te schamen voor hoe je paard eruit ziet, en bang te zijn dat voorbijgangers de dierenbescherming inschakelen. Of bordjes op moeten hangen met een uitleg waarom je paard zo mager is. Je ligt niet meer wakker met zorgen over je te magere paard, waardoor je meer uit je dag en jezelf kan halen.

afval traject

Hoe werkt het traject?

Wanneer je interesse hebt in het Gezond Gewicht-traject kun je via mijn webshop het traject aanschaffen of via onderstaande knop een kennismaking via Zoom inplannen als je eerst even wil overleggen over je situatie. Tijdens deze kennismaking krijg je dus nog geen advies, dit is enkel om te kijken of ik de juiste persoon voor jou en je paard ben.


Als je instapt in het traject zal ik contact met je opnemen om de eerste afspraak te plannen waarna het half jaar in gaat. Ik kom dan bij jouw paard langs waarbij we een nulmeting zullen doen. Ik maak foto's van je paard, beoordeel de conditie en meet de omvang van je paard met een meetlint. Deze metingen zal ik iedere 2 maanden bij je op locatie doen. Ik zal dan ook een voermeting doen. Je krijgt via de mail een verslag van mijn bevindingen en aanbevelingen. Ook zal ik tijdens dit bezoek het ruwvoer wat je paard krijgt meenemen om een ruwvoeranalyse te doen.


Gedurende het half jaar durende traject kom ik 3 keer bij jou en je paard langs om de voortgang te bespreken. Tussendoor mag je me altijd vragen stellen via WhatsApp.

nienke verbunt
€375,-
€ 275,-

Half jaar traject

Wil jij het komende half jaar met mij je paard aan te laten komen? Dan kun je via mijn webshop het traject bestellen, of een kennismaking inplannen om te kijken of we een goede match zijn. 


Reiskosten en de kosten van de geadviseerde voeding en kruiden zitten niet bij deze prijs inbegrepen als je op de webshop besteld. Die komen er dus nog bovenop als betaalverzoek na de bezoeken op locatie. Ik reken voor ieder bezoek op locatie 30 cent per kilometer vanaf postcode 5035 (Tilburg). In overleg is termijnbetaling ook mogelijk, stuur hier dan even een mail over naar info@paardoptimaal.nl

Ik kan het ruwvoer van mijn paard niet aanpassen. Heeft dit traject dan zin?

Wanneer je paard te mager is en ruwvoer krijgt waar veel te weinig voedingsstoffen in zitten zal het lastig zijn om je paard aan te laten komen. Dat betekent namelijk dat je je paard aan zal moeten laten komen met de bijvoeding, wat veel tijd en geld kost. Uiteraard denk ik graag met je mee in dit geval, maar houd er wel rekening mee dat de kilo's ruwvoer die je paard op een dag krijgt wel een hele grote invloed hebben op het gewicht.

Ik weet waarom mijn paard vermagerd is, heeft dit traject dan nut?

Zeker. In veel gevallen kunnen eigenaren niet verklaren waarom een paard plotseling vermagerd en dan vind ik het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Het kan echter ook zo zijn dat je paard bijvoorbeeld ziek is geweest of een veulen aan de voet heeft gehad en daardoor ernstig vermagerd is. Dan nog kan het interessant zijn om te onderzoeken of er niet meer aan de hand is, maar het is hoe dan ook erg belangrijk om ook voor deze paarden een passend rantsoen te bepalen. Ieder paard met ondergewicht heeft baat bij het regelmatig uitmeten van het voer zodat je heel gericht je paard de juiste producten kunt geven om ze aan te laten komen.

Ik heb al allerlei voedingsadviezen geprobeerd maar niks heeft geholpen. Waarom zou dit dan wel helpen?

Naar mijn mening is het uitmeten van voer ontzettend waardevol omdat je op die manier echt maatwerk kunt leveren. Veel voedingsadviezen zijn redelijk algemeen en gericht op vooral veel voeren. Ik kijk liever naar waarom je paard het voer niet goed op lijkt te nemen en wil dit aanpakken. Pas als de darmen van je paard goed in staat zijn om de voeding op te nemen kan je paard echt aan gaan komen, naast dat we uit willen sluiten dat er geen onderliggende gezondheidsproblemen zijn. Hier wordt niet standaard naar gekeken. Met een voermeting kan ik heel specifiek meten wat jouw paard nodig heeft en in welke hoeveelheid, naast het ondersteunen van de spijsverteringsorganen met kruiden of supplementen. Ik bekijk ondergewicht holistisch omdat vermagering verder gaat dan alleen te weinig voer krijgen. Nog te vaak wordt krachtvoer ingezet om een paard aan te laten komen, maar naar mijn mening is ruwvoer de enige gezonde manier om dit te doen.

Wat gebeurt er bij een bezoek op locatie?

Tijdens het eerste bezoek ben ik vooral erg benieuwd naar jouw paard. Voorafgaand aan het eerste bezoek zal ik je al een vragenlijst sturen waarin je alle informatie over je paard kan delen zodat ik voorbereid bij je op locatie kom. Ik wil natuurlijk alles over je paard weten, en wat je al gedaan hebt om je paard aan te laten komen. Ik ben benieuwd hoe je paard gehuisvest staat en wil dit dus ook graag zien, net als het ruwvoer en de eventuele weides. Ook wil ik precies weten wat je paard te eten krijgt, en als je het fijn vindt kan ik dit voer ook meten later. Dan halen we je paard erbij en ga ik de conditie beoordelen. Het is fijn als je paard schoon en droog is hiervoor, en we bij slecht weer binnen kunnen staan met goed licht. Ik maak foto's van je paard, doe een nulmeting met een meetlint en zal hem of haar afvoelen om de conditie te beoordelen. Daarna ga ik het juiste voer en kruiden voor je paard uitmeten met de biotensor. Tot slot geef ik je paard nog een energetische healing.

Is dit traject geschikt voor mijn paard?

Als jouw paard ondergewicht heeft is dit traject geschikt voor hem of haar. De mate waarin maakt dan niet zoveel uit, als jij maar een wens hebt om je paard aan te laten komen. De kennismaking is dan vooral ook om te kijken of het tussen ons klikt. We gaan toch een half jaar samenwerken en dat doe ik graag met mensen waar ik een goed gevoel bij heb. Het is voor mij ook belangrijk dat je als eigenaar wel bereid bent mijn adviezen op te volgen. Wat niet kan, kan niet, maar het beste resultaat zal wel alleen behaald worden als mijn adviezen opgevolgd worden. Is dat niet zo, dan kan ik ook niet garant staan voor een goed eindresultaat. Ga ook niet zomaar iets anders geven buiten mijn advies om zonder dit met mij te overleggen.

Ik kan de bijvoeding van mijn paard niet aanpassen, is dat een probleem?

Het kan zijn dat alle paarden op je stal dezelfde brok krijgen en dat er geen mogelijkheid is om hier van af te wijken. Op veel stallen kan wel met bakjes gewerkt worden, maar als dat bij jou niet zo is zal het lastig worden de bijvoeding aan te passen. Als je paard echt te mager is vraagt dat vaak wel om een aanpassing in de bijvoeding, bijvoorbeeld een grasbrok die veelal geweekt moet worden. Dat kan ook een probleem vormen als je stalhouder je paard voert. Ook kan zetmeelrijk krachtvoer de werking van de darmen belemmeren. Je kunt dan dus zeker wel meedoen met dit traject, maar dan moeten we er wel goed over nadenken hoe we de voeding het beste kunnen realiseren. Mijn ervaring is wel dat de beste dikmakers allemaal geweekt moeten worden.